Vad är en affilate? Inkomst på nätet

tangentbordJa, vad är en affiliate? Affiliates är ett av de största skälen till varför det finns så många websidor på nätet. Skämt åsido, en affiliate är en person som genom sin hemsida eller blogg marknadsför ett företags produkt och får i gengäld ersättning för detta. Därför pratar man ibland om "affiliate-sidor".

 

Genom att vara en affiliate och publicera annonser kan du tjäna pengar på din hemsida eller blogg (därav det i ingressen nämnda om affiliates som skälet för websidors existens). Om du vill lära dig hur detta går till ska du läsa vidare i denna artikel.

Affiliatenätverk

Hos ett affiliatenätverk kan du registrera dig med din websida/blogg och på det sättet få möjlighet att tjäna pengar genom att visa annonser för företag som är anslutna till nätverket.

 

När du väl har registrerat dig måste du invänta ett godkännande av din sajt – vilket du i regel blir så länge du har en fungerande blogg eller hemsida utan något extremt material på (vissa affiliatenätverk kan ha specifika krav på till exempel antal besökare, vilket dock är ovanligt). När du väl blivit godkänd loggar du in på nätverkets hemsida och därifrån ansöker du till affiliateprogram, det vill säga företag som du vill samarbeta med genom att visa deras annonser.

 

En sammnfattning för hur din sida blir en affiliate:

  1. Ansök till ett affiliatenätverk (exempel på sådana följer) och invänta godkännande.
  2. Logga in och ansök till valfritt specifikt affiliateprogram.
  3. Välj bland annonser hos affiliateprogrammet och lägg upp på din hemsida/blogg.
  4. Börja tjäna pengar (mer om detta följer också längre ned i artikeln).

Lista med affiliates

Här följer en guide över olika affiliatenätverk där du kan registrera dig. Samtliga är helt kostnadsfria för dig som publicist (dvs. visar annonser; för dig som vill använda nätverket för markandsföring medföljer dock en kostnad).

Trade doubler

Trade doubler är Sveriges största affiliatenätverk och har därför massor av företag med vilka du kan ansöka att få samarbeta med. På grund av den position Trade doubler har erhåller du som affiliate i regel bra provision.

 

Några annonsörer: CDON, Svenska spel, Bokus, Nokia, Scandic Hotels.

Exempel på provision (obs! dessa är exempel som kan ändrats efter denna artikel skrivits/senast uppdaterats):

CDON - 2-8 % av beställning
Adlibris - 2,5-5 % av beställning
Philips - 7% av beställning
Dagens Industri - 130 kr ersättning vid sale
MyLoan - 700 kr vid beviljat lån

 

Länk till Trade doubler

Double

Även Double är ett annat svenskt affiliatenätverk som starkt rekommenderas. Nätverket har många företag att välja mellan.

 

Några annonsörer: Comviq, Ginza, Unibet, WWF.

 

Länk till Double

Google AdSense

Google AdSense är en ”affiliate” värd att känna till (affiliate är inom citationstecken här då AdSense ibland inte inräknas som en typisk affiliate). Jag ska inte säga mer om detta här utan hänvisar i stället till en egen artikel om Google AdSense.

Hur går det till att tjäna pengar som affiliate?

Att få en passiv inkomst är inte dumt och här förklaras olika ersättningsmodeller..

 

Provisioner som du får är först och främst prestationsbaserade. Detta innebär att du först får ersättningen efter att en besökare klickat på en annons eller klickat samt köpt något på annonsörens hemsida. Du får alltså inte några pengar direkt bara för att du lägger upp en annons (ibland kan du dock få ersättning redan vid sidvisningar).

 

De finns fyra kategorier som leder till inkomst: click, lead, sale och impression.

Click

Med click innebär att du får en viss ersättning när en besökare klickar på en annons på din sida. Ersättningsnivån per klick brukar varierar, men det kan normalt röra sig om en 1 krona eller ett par.

Lead

En lead är när en besökare klickar sig vidare från din sida till annonsören och registrerar sig som medlem eller dylikt. Ersättningsnivån för detta kan till exempel vara 20 kronor.

Sale

Till sist har vi sale som är det som genererar mest pengar åt gången. En sale är alltså när din besökare klickar sig vidare till annonsörens hemsida och därefter beställer något. En sale varierar kraftigt och kan vara runt 100-1000 kronor. Givetvis ger ett köp av en resa till Thailand högre ersättning än ett köp av en keps.

Impression

Det finns även annonser som du får ersättning för genom sidvisningar, denna ersättningsform kallas impression. Denna form är relativt sällsynt men brukar finnas på ett eller flera av ovanstående affiliatenätverk.

 

När det gäller dessa ersättningsformer kan det ibland vara kombinerat. Du får till exempel 0,50 kronor per tusen sidvisningar samt 300 kronor per sale.

Vad avgör hur mycket pengar du tjänar?

Så hur går det då till att tjäna pengar efter att du har placerat en annons på din sida (om du är osäker på hur du lägger upp en annons finns det information om detta på respektive affiliate nätverk)?

 

Ovan skrev jag som punkt fyra ”Börja tjäna pengar” i listan som sammanfattade processen.

Detta låter förstås bra och väldigt lockande. Som du nog förstår börjar inte pengarna nödvändigtvis ramla in på ditt affiliatekonto i samma ögonblick som du placerar en annons på din sajt.

Däremot finns möjligheten, vilket främst avgörs av följande faktorer:

  • Hur många besökare sidan har
  • Hur produktorienterad sidan är
  • Prisnivån inom produktsegmentet
  • Hur besökare anländer till sidan, inkl. från vilka sökord

Den första faktorn är den uppenbara. Vi fattar alla att ju mer besökare, desto bättre potential till att annonserna ger frukt.

 

Den andra punkten är kanske inte lika uppenbart för alla, men logiskt om man tänker på det. Jämför till exempel en sida där du publicerar dina egna noveller och en sida där du skriver om nyutkomna deckare. En besökare som hamnat på din sida med intresse av att läsa en av dina noveller är troligtvis inte lika benägen att klicka på en bokannons som en besökare som anlänt till en sida för att läsa om de senaste boksläppen.

Angående punkt tre, blir vilket nämndes ovan din ersättning som affiliate större om det handlar om dyra varor/tjänster som omnäns på sidan.

Den fjärde faktorn har likheterna med punkt två. Jämför två besökare som anländer till samma sajt, men genom två olika "Google-sökningar": 1) "Stieg Larsson födelseår"; 2) "senaste roman av Åke Edwardson". Genom första sökningar hamnar besökaren på en profilsida om författaren Stieg Larsson och genom den andra sökningen hamnar besökaren på en notis om Åke Edwardsons senaste bok. Det är rimligt att anta att besökare i det senare fallet är mer benägen att klicka på en relevant annons/länk och göra ett köp av en bok.

Några råd för dig som är affiliate

Att rekommendera är att du går med i flera affiliatenätverk för att kunna jämföra (flera nätverk kan ha samma affiliateprogram fast med olika provisioner), och hitta de annonsörer som passar dig bäst.

 

Välj sedan inte annonser enbart efter vilka som ger högst ersättning utan inrikta dig primärt på relevans. Det är oftast ofruktbart att ha en annons på din sida som ger 800 kronor per sale om dess vara eller tjänst inte är av intresse för dina besökare.

 

Experimentera och ha inte för höga förväntningar i början. Pröva en annons en månad och om den ger dålig utdelning välj en ny. Ha tålamod tills du hittar en uppsättning annonser som genererar inkomst på din hemsida eller blogg.

Relaterat