Vad är en affilate? Inkomst på nätet

Ja, vad är en affiliate? Affiliates är ett av de största skälen till varför det finns så många hemsidor på nätet. Skämt åsido, en affiliate är en person som genom sin hemsida eller blogg marknadsför ett företags produkt och får i gengäld ersättning för detta.

Genom att vara en affiliate och publicera annonser kan du tjäna pengar på din hemsida eller blogg (det var därför jag skrev i ingressen om affiliates som skälet för hemsidors existens). Om du vill lära dig och hur detta går till ska du läsa vidare i denna artikel.

Affiliate nätverk

Ett affiliatenätverk är ett nätverk (obviously…) där du kan registrera dig som affiliate och på det sättet få möjlighet att tjäna pengar genom att visa annonser för företag som är anslutna till nätverket.

När du väl har registrerat dig måste du invänta ett godkännande av din sajt – vilket du i regel blir så länge du har en fungerande blogg eller hemsida utan något extremt material på (vissa affiliatenätverk kan ha specifika krav, vilket dock är ovanligt). När du väl blivit godkänd loggar du in på nätverkets hemsida och därifrån ansöker du till affiliateprogram, det vill säga företag som du vill samarbeta med genom att visa deras annonser.

En sammnfattning:

  1. Ansök till ett affiliatenätverk och invänta godkännande.
  2. Logga in och ansök till valfritt specifikt affiliateprogram.
  3. Välj bland annonser hos affiliateprogrammet och lägg upp på din hemsida/blogg.
  4. Börja tjäna pengar. (Mer om detta följer längre ned i artikeln.)

Lista med affiliates

Här följer en guide över olika affiliatenätverk där du kan registrera dig. Samtliga är helt kostnadsfria.

Trade doubler

Trade doubler är Sveriges största affiliatenätverk och har därför massor av företag med vilka du kan ansöka att få samarbeta med. På grund av den position Trade doubler har erhåller du som affiliate i regel bra provision.

Några annonsörer: CDON, Svenska spel, Bokus, Nokia, Scandic Hotels.

Länk till Trade doubler

Double

Även Double är ett annat svenskt affiliatenätverk som starkt rekommenderas. Nätverket har många företag att välja mellan.

Några annonsörer: Comviq, Ginza, Unibet, WWF.

Länk till Double

Google AdSense

Google AdSense är en ”affiliate” värd att känna till (jag har satt affiliate inom citationstecken här då AdSense ibland inte inräknas som en typisk affiliate). Jag ska inte säga mer om detta här utan hänvisar i stället till en egen artikel om Google AdSense.

Hur går det till att tjäna pengar som affiliate

Så hur går det då till att tjäna pengar efter att du har placerat en annons på din sida (om du är osäker på hur du lägger upp en annons finns det information om detta på respektive affiliate nätverk)?

Ovan skrev jag som punkt fyra ”Börja tjäna pengar” i listan som sammanfattade processen. Detta låter förstås bra och väldigt lockande. Som du nog förstås börjar inte pengarna nödvändigtvis ramla in på ditt affiliatekonto i samma ögonblick som du placerar en annons på din sajt. Däremot finns möjligheten – främst avgörs det hur många besökare din sajt har – och annonsering är de facto ett av de bästa sätten att få en passiv inkomst.

Provisioner som du får är först och främst prestationsbaserade. Detta innebär att du först får ersättningen efter att en besökare klickat på en annons eller klickat samt köpt något på annonsörens hemsida. Du får alltså inte några pengar direkt bara för att du lägger upp en annons.

De finns fyra kategorier som leder till inkomst: click, lead, sale och impression.

Click

Med click innebär att du får en viss ersättning när en besökare klickar på en annons på din sida. Ersättningsnivån per klick brukar varierar, men kan ofta vara runt 1 krona.

Lead

En lead är när en besökare klickar sig vidare från din sida till annonsören och registrerar sig som medlem eller dylikt. Ersättningsnivån för detta kan till exempel vara 20 kronor.

Sale

Till sist har vi sale som är det som genererar mest pengar åt gången. En sale är alltså när din besökare klickar sig vidare till annonsörens hemsida och därefter beställer något. En sale varierar kraftigt från runt 100-1000 kronor.

Impression

Det finns även annonser som du får ersättning för genom sidvisningar, denna ersättningsform kallas impression. Denna form är relativt sällsynt men brukar finnas på ett eller flera av ovanstående affiliatenätverk.

När det gäller dessa ersättningsformer kan det ibland vara kombinerat. Du får till exempel 0,50 kronor per tusen sidvisningar samt 300 kronor per sale.

Några råd för dig som är affiliate

Vad jag rekommenderar är att du går med i flera affiliatenätverk för att kunna jämföra (flera nätverk kan ha samma affiliate fast med olika provisioner), och hitta de annonsörer som passar dig bäst.

Välj sedan inte annonser enbart efter vilka som ger högst ersättning utan inrikta dig primärt på relevans. Det är oftast ofruktbart att ha en annons på din sida som ger 800 kronor per sale om dess vara eller tjänst inte är av intresse för dina besökare.

Experimentera och ha inte för höga förväntningar i början. Pröva en annons en månad och om den ger dålig utdelning välj en ny. Ha tålamod tills du hittar en uppsättning annonser som genererar inkomst på din hemsida eller blogg.

Relaterat

Tags: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>