Få 100 kronor för att skriva en artikel om sökmotoroptimering

8 april 2012 | Blogg

Företaget Getupdated som sysslar med Internetmarknadsföring har påbörjat en smått unik (länk)kampanj.

 

Vem som helst med en hemsida eller blogg som skriver en artikel på minst 100 ord om sökmotoroptimering och i denna länkar till Getupdated.se får 100 kronor som ersättning.

Provisionen delas ut i två delar. När texten legat på din sajt i en månad betalas 50 kronor och när länken legat på din sajt i sex månader betalas den andra femtiolappen. För att kunna få betalt går du med i deras annonsprogram vilket du gör på deras eget affiliatenätverk Affiliator.

 

Hur många fler artiklar att läsa om sökmotoroptimering det blir genom detta återstår att se. Sedan vad man anser om det etiska i Getupdated senaste försök att attrahera länkar är en ytterligare fråga.

 

Getupdated nämner i sin programinformation på Affiliator endast två villkor (förutom att sidan med artiklen måste vara indexerad i Google):

  • Texten måste vara egenhändigt författad och hålla en god kvalité.
  • Du får bara ha ett blogginlägg/text per blogg och sajt.

För den som tycker om att skriva 100-ords artiklar och nöjer sig med 100 kronor honorar, kan en metod vara att göra det från en massa gratisbloggar. En sak är åtminstone säker, om Getupdateds får något genomslag med sin kampanj kommer kvaliteten på svenska artiklar om sökmotoroptimering höjas än mer.

Tillägg:

Det har visat sig att detta inlägg och formuleringen ”om Getupdateds får något genomslag med sin kampanj kommer kvaliteten på svenska artiklar om sökmotoroptimering höjas än mer” uppfattats av några som om undertecknad samarbetade med ovan nämnda företag. Så är knappast fallet, men jag inser nu att min ironi kring hur kvaliteten på artiklar om SEO höjs genom att betala vem som helst 100 kronor för att utföra detta inte var helt glasklar. 

 

Jag tycker dock att den som läste meningen ”Sedan vad man anser om det etiska i Getupdated senaste försök att attrahera länkar är en ytterligare fråga”, borde förstå att detta knappast var ett okritiskt hurra-rop för kampanjen.

 

Dock inser jag nu att alls publicera detta inlägg var tvivelaktigt. Jag gjorde det för att tipsa dem som kunde vara intresserade av att tjäna 100 kronor, men på samma gång uppmärksammade jag (och därmed kanske i någon utsträckning underlättade) ett företags strategi att öka sin synlighet på Internet med metoder som knappast kan kallas fair play. 

 

Jag tycker ändå att sättet inlägget skrevs på inte liknade reklam utan åtminstone i viss grad uppmärksammade vad en av aktörerna inom SEO hade satt igång med. Jag överväger att ta bort detta inlägg, men samtidigt finns länkar till inlägget och de som undrar vad själva frågan rör sig om skulle då inte kunna läsa detta. Jag har dock tagit bort länken till affiliatenätverket ifråga.

Relaterat