Få betalt för att skriva artiklar online

9 juli 2018 | Blogg

tangentbordInternet flödar av artiklar och många av artiklarna är inte skrivna av webbägaren eller en tillhörande redaktion utan av frilansande skribenter. Det finns en stor efterfrågan på skribenter som vet hur man hanterar pennan (eller får det att knastra på tangentbordet för att tala för vår tid).

Ämnesområden och var du hittar skrivtillfällen

På detta område bör du vara flexibel. Du kan alltid börja med att leta uppdrag inom ett specifikt ämnesområde, men om du kan erbjuda artiklar inom många ämnen ligger du ofta klart bättre till.


Det beror en del på ifall du ska skriva för en webbsida eller om du ansluter dig till en tjänst som erbjuder skribenter till webbsidor.


I det första fallet är det absolut inte fel att vara kunnig inom ett särskilt område. Det kan till exempel vara en sida som handlar om IT och teknologi. Här bör du kunna skriva initierat om tekniska produkter som mobiler, surfplattor samt om nya digitala tjänster som dyker upp på marknaden.

Det andra huvudalternativet är att söka sig till större nätverk som har ett stort stall, kanske hundratals eller tusentals, av skribenter som via en plattform kan ta del av skribentjobb som läggs ut av klienter. Här kan det vara väldigt brett på ämnesfronten och det kan vara svårt att tjäna en särskilt bra månadslön om du inte är beredd att ta dig an många ämnen.

Några tips på ställen där du kan registrera dig och få betalt för att skriva artiklar är dessa tre:

  • Contentor (på svenska, även korrekturläsning)
  • Boostcontent (inte i första hand inriktad mot Sverige, men det finns många svenska skribenter här)
  • Textbroker (främst för dig som även skriver på engelska)

Så hur mycket får man betalt?

Kanske något föga oväntat blir här svaret: det beror på. Men för att ändå ge dig en liten insyn på området så ska några ungefärliga uppgifter ges.

Om vi först tar exemplet där du skriver för en specifik webbsida spelar dessa faktorer in:

1. Hur lönsam niche är det? Det avgör också hur väl skribenter kan avlönas.
2. Är det en stor eller liten aktör? En stor aktör lär betala mer då de förmodligen är väldigt noga med att allt de publicera håller måttet medan mindre aktörer ibland främst är ute efter att publicera artiklar utan för stora kostnader.
3. Självklart kan det spela in om du kan uppvisa meriter av tidigare jobb, utbildning och arbetsprover av hög kvalitet.

 

Om du är en oetablerad skribent och anlitas av en relativt oetablerad aktör kommer du ofta få betalt i kvantitativa termer, det vill säga per ord. Ibland är det inte bättre än 10 öre per ord och om du har tur kan det bli 1 krona per ord.

 

Låter det som en för dålig timlön? Ett råd som kan ges är att du inte bör tänka på samma sätt som om du hade sökt en konventionellt arbete. Särskilt om du är oetablerad bör du se det som logiskt att du startar med en låg lön. Återigen, jämför inte med ingångslönen i en konventionell yrkeskategori, särskilt inte om du tänkt satsa på att bli frilansare.

 

Lyckas du landa ett jobb på Dagens Nyheter eller Aftonbladet. Perfekt, men då läser du förmodligen inte denna artikel utan en del av kursutbudet som ingår i din journalistutbildning. Kan du skriva, men saknar formell utbildning? Då bör du vara beredd att börja med en liten lön och kräva mer allteftersom.

 

När det gäller lönen bestäms den dessutom av vad du presterar. Om du till exempel registrerar dig på Textbroker (en av plattformarna där skibenter och uppdragsgivare möts som nämndes ovan) kommer du få en ranking på alla skribentjobb du slutför. Din ranking kommer sedan avgöra vad du får betalt för ord. Lyckas du höja din genomsnittliga ranking kommer du också höja arvodet.

 

För att ta några exempel på vad du kan tjäna (eftersom jag gissar på att du vill ha det?). Om det gäller en artikel med säg 500 ord (ämnet spelar i regel ingen roll för ersättningen) så kan den som är lågt rankad räkna med runt 50 kronor. Den som är bra rankad kan räkna med cirka 100-200 kronor och den som är riktigt bra rankad kan räkna med kanske 300-1000 kronor.

Det är svårt att uppnå toppranking och du bör inte se nätverk som dessa som de bästa alternativen att tjäna stora pengar på skrivande. Däremot är det en möjlighet att överhuvudtaget få en chans att skriva för pengar. Om du gillar att skriva kan det åtminstone få anses som en bra start.

En sista faktor att nämna: generellt bör du få något mer i arvode för svenska texter än engelska. Skälen är framför allt dessa två:

  1. Det finns fler engelskspråkiga skribenter på detta jordklot än det finns svenska.
  2. Bland engelskspråkiga skribenter bor vissa i länder med lägre levnadskostnader än i Sverige, vilka ibland accepterar lägre arvoden och därmed sänks snittnivån.

Bifoga arbetsprov(er)

Att skicka ett mejl som lyder något i stil med: ”Hej, jag heter X och är intresserad av att skriva artiklar” kommer sällan gå hem. Att få reda på personen heter och att denna är intresserad att skriva artiklar är väldigt ofullständig information för en tänkt uppdragsgivare.

 

Ett arbetsprov däremot ger den som tar emot mejlet lite information om vad denne kan förvänta sig om den anlitar skribenten. Tycker du att det verkar jobbigt att behöva skriva ett arbetsprov före du vet om du kan bli anlitad eller inte? Den inställningen kommer förmodligen inte leda till framgång inom ett konkurrensutsatt område.

 

Vad ska ditt arbetsprov bestå av? Om du siktar mot ett visst ämnesområde ska du givetvis skriva något inom just det ämnet. Vill du recensera filmer på en filmsajt så skriver du en recension om den senaste filmen du sett och så vidare.

Och skriv vad du kan tillföra

Du behöver inte lovprisa dig själv med en massa adjektiv, men konkret information är inte fel. Som hur tillgänglig du är för skrivandet. Kan du leverera två jobb i veckan så skriv det så att den andra personen vet vad du kan tillföra rent kvantitativt. Kan du ta emot snabba jobb med kort deadline och leverera? Skriv detta så framstår du förmodligen mer intressant än någon annan som berättat att den bara kan ägna sig åt skrivandet på överblivna stunder.

Relaterat