Internet som revolt

30 april 2012 | Blogg

Sid Vicious och Johnny RottenOm du läser Expressen kommer du aldrig läsa en åsikt som att Fredrik Reinfeldt är en lögnare eller Arbetsförmedlingens chef är en fascist. Det kommer inte hända vare sig det är sant eller inte. Likadant kunde du på 1970-talet inte få höra ett ord som ”motherfucker” i en låt på radion. När protopunkband MC5 råkade skrika ordet i en av deras låtar blev det förstås problem med att få musiken utgiven på skivbolaget.

På Internet kan du däremot hitta vad som helst i ocensurerat skick. Det kan vara erbarmligt subjektivt, konspiratoriskt spekulativt eller helt enkelt kunskapsmässigt undermåligt. Det kan också vara aggressivt uttryckt ilska på hela skalan från irritation till hat. Men det kommer aldrig vara något som stryker över en obekväm sanning med en röd penna.

Det har gjorts försök på senare tid. Personerna bakom sajten Pirate Bay har blivit åtalade. Fast då handlade det trots allt inte om censur, även om vissa kanske vill hävda en slags censur även i detta fall. Värre var det dock när både webbhotell och Internetbanker som PayPal och Neteller samstämde med politiska makter till att fördärva och försvåra för Wikileaks.

Gör det själv

Mottot ”gör det själv” är en av punkrörelsens essentiella drivkrafter och Internet möjliggör just detta i en annan form och på en annan arena. Även om Internet råkar vara översvämmat av kommersiella inslag är arenan fri – under vilka betingelser kan förstås diskuteras – för den enskilda individen eller en grupp människor att ta sig in.

Vem som helst kan göra sig hörd på nätet, en möjlighet som också utmynnat i en mindre folksjukdom och mani hos många. Det är också något som framkallar en osäkerhetsfaktor om vad som är sanning, vad som är ett original, vad som är kvalitativt och så vidare. I The Cult of the Amateur av Andrew Keen från 2007 kritiseras också fenomenet att vem som helst kan skapa en text som sedan blir läst av tusentals på Wikipedia och tas för fakta.
Det finns många uppenbara faror i en sådan uppbyggnad. Men om ordet ska vara helt fritt är konsekvensen som dessa på samma gång oundvikliga.

Gör det själv på Internet innebär också för många en egen hemsida eller blogg. Detta skapar nya sätt att komma till uttryck och kanske få en respons som annars uteblivit. Som en extra möjlighet existerar också utsikterna till en inkomst för all tid som läggs ned på detta.

Ta från de rika

”Ta från de rika” låter ganska mycket punk det med. Är inte de lukrativa möjligheterna på Internet bara ett alternativt sätt att sälja produkter och varor? Nej, inte riktigt. För på Internet inte skyltfönstren likadana som på shoppingstråken – de utgörs inte enbart av köpmännen utan även av dig och mig (ja det räcker att du har skrivit ett inlägg på ett inflytelserikt forum för att ett varumärke får börja konkurrera med denna forumtråd i sökmotorerna).

Har du dessutom en egen hemsida eller blogg kan du annonsera. Det räcker sedan med att en besökare för muspekaren över en annons och klickar för att du ska få en mindre ersättning (det avviker hur ersättning är konstituerad, men det var ett exempel).

Denna artikel är inte tänk enbart som en lovsång över Internet. När de tunga drogerna började göra sig gällande bland punkens utövare krackelerade fasaden. Dödsstöten – om man nu kan prata om en sådan – blev sedan det kommersiella inflytandet som till slut kunde få upproret placerat i sin egen gjutform.

Kanske är detta Internets framtid: det vitala och mångskiftande stagnerar då en starkare kontroll upprättas? Sådana scenarier är inte alltför svåra att peka ut även att det inte tycks troligt att det ska ge i någon fullständig omfattning.

Det återstår att se hur många privatpersoner som kan göra sig gällande, hur möjligt det blir att bygga upp en sajt från ingenting helt utan medel. Än så länge råder det ändå vissa liknelser med punken.

Relaterat