Flytta en domän till nytt webbhotell

Att flytta en domän till ett nytt webbhotell innehåller ett par moment men är inte alltför krångligt. Vi kommer se över hela processen i denna guide.

 

För det första är det viktigt att du vet exakt vad du vill göra:

  • Göra en ompekning av domänen, eller
  • Göra en överflytt av domänen

Ompekning av domän

Att peka om en domän kan ibland vara ett smart drag för att minska de totala kostnaderna. Låt säga att webbhotell A har billiga domänpriser men dyrare hostkostnader och att för webbhotell B gäller vice versa. Då kan du köpa domänen hos webbhotell A och sedan peka över den till webbhotell B för att använda deras hosting.

Byta namnservrar

För att kunna utföra en ompekning behöver du uppgifter om namnservrarna på det webbhotell du ska peka domänen till. Skicka således ett mail till ditt webbhotell och fråga om dessa. Därefter behöver du logga in på det webbhotell där domänen är registrerad och ange namnservrar.

 

Till två av Sveriges vanligaste webbhotell ser namnservrar ut enligt följande:

 

ns1.binero.se
ns2.binero.se

 

ns1.loopia.se
ns2.loopia.se

 

Att peka om domänen är kostnadsfritt. Tänk dock på att vissa webbhotell inte tillåter att du bara registrerar en domän utan ett helt webbhotellspaket.

Överflytt (transfer) av domän

Att göra en överflytt av en domän innebär att det nya webbhotellet tar över hanteringen av domänen samt ger dig hosting (dvs. serverplats för din domän).

 

För att genomföra en överflytt behöver du en så kallad auktoriseringskod (auth-kod) för din domän. Denna kod får du genom det webbhotell som hanterar din domän.

 

Auktoriseringskoden vidarebefordrar du sedan till det nya webbhotellet. Beroende på webbhotell kan du också behöva ändra namnservrar.

Kostnader för överflytt

Så länge det gäller .se domäner är flytten gratis. Övriga toppdomäner innebär kostnader kring 100-200 kronor beroende på toppdomän och webbhotell. En flytt av .se domän sker i närmaste omgående medan det kan dröja ett par dagar för övriga toppdomäner innan flytten slår igenom.

 

För att flytten ska bli genomförd även i praktiken behöver du eventuellt skicka data genom ditt FTP-program eller motsvarande till den nya servern. Självklart ser du till att filerna som rör sidan ligger uppe på båda servrarna under övergången.

 

Två svenska webbhotell som har mycket bra och specifik information om detta är Binero och Loopia .

Relaterat