Välja rätt domän till sin hemsida

Att välja rätt domän till sin hemsida är ett av de viktigaste enskilda momenten som avgör dess framgångspotential. I den här artikeln berör vi en rad faktorer i valet av domännamn.

Domän

Namnet på din domän spelar en stor betydelse för hur en sida rankas av sökmotorer. Vi gör här en åtskillnad mellan domän som i www.minsida.se och undersida som i www.minsida/artikel.html – det senare återstår att behandla i en artikel längre fram.

När det gäller sökmotoroptimering och domän är förutsättningarna rätt simpla: om du vill ranka för ett visst sökord vill du ha en domän som matchar detta så precist som möjligt. Vill du ranka på sökordet ”pianolektioner” är pianolektioner.se därför ingen dum domän.

Det problematiska på detta område brukar snarast kretsa kring om domänen ifråga är ledig eller inte. Sedan .se domäner släpptes fria 2003 har otaliga blivit registrerade och det finns tyvärr inga tidsmaskiner uppfunna än så länge. Men det finns som tur är andra toppdomäner och detta är en annan del i att välja en bra domän.

Hur bra är .nu, .com, .org och .net?

Det finns hos vissa webbentreprenörer en uppfattning att .se är överlägsen bland toppdomäner när det gäller en svensk hemsida. Jag håller inte med om detta. Visst skulle en sida som aftonbladet.org eller socialdemokraterna.com rimma ganska illa, men det finns också fall där .nu eller .org exempelvis låter bättre än .se.

Hur bra rankar då .nu, .com, .org och .net kontra .se?

Det är ingen större skillnad mellan dessa faktiskt. Om du oftare hittar .se före .nu när det gäller sidor med samma namn kan detta betyda att sidan med .se publicerades tidigare och eventuellt hunnit etablera sig bättre.

Med detta inte sagt att det alltid är problemfritt att göra en hemsida med samma namn som en annan redan befintlig – detta bör prövas fall till fall. Vad detta gällde var enbart hur de olika toppdomänerna rankar inbördes (saken är ju ofta den att en domän.se kan vara registrerad men inte aktiv.)

Hur bra är .eu, .info, och .mobi?

Det finns en rad toppdomäner numera och det är ingen vågad gissning att det kommer dyka upp fler framöver. De tidigare nämnda .se, .nu, .com, .org samt .net är i regel de bästa valen när det kommer till svenska sajter.

Problemet med ytterligare toppdomäner behöver inte nödvändigvis vara det primära kring dess egenskaper i form av toppdomän utan det sekundära i att risken är stor att det redan finns flera befintliga sidor med samma domännamn aktiva.

Finns det inga aktiva sidor med ett visst namn borde minsida.eu definitivt fungera. Vad gäller .info är det ett lite osäker kort och .mobi anses idag mer eller mindre som en flopp. Utöver de nämnda domänsuffixen finns ett antal ytterligare. Det skulle ta långt tid att gå in på alla dessa och denna artikel är inte tänkt att enbart behandla domänens suffix.

Domännamnets längd

Korta domäner har blivit alltmer populära. Dessa är lättare att komma ihåg och går snabbare att skriva in i webbläsarens adressfält. En sådan slags direkttrafik som detta kan generera kallas type-in och tenderar alltså favorisera korta domännamn.

Det stora spelföretaget Ultimate Bet valde trots ett sedan länge väletablerat varumärke att byta namn till UB. Förmodligen hade detta steg en del att göra med att deras domän ändrades från ultimatebet.com till det betydligt kortare ub.com.

Det är idag svårt att komma över .se domäner med tre eller färre bokstäver. När det gäller .com är situationen än värre och de flesta ord med upp till fem bokstäver är registrerade vid det här laget.

Domäner med bindestreck

Hur bra är en domän som min-sida.se? När det gäller hur de rankas är det först en språkmässig fråga. Medan volley-boll.se inte är särskilt bra med sin onaturliga särskrivning är hitta-bostad.se bättre eftersom detta är två ord. Sökmotorer behandlar nämligen bindestreck som ett mellanslag och därför behöver inte ett bindestreck innebära någon nackdel angående hur domänen placerar sig på Google.

Det finns dock några prekära detaljer vilka kan vara ganska betydande:

 • Du kan få problem att marknadsföra din sida om det existerar en konkurrent med samma domännamn fast utan bindestrecket.
 • Det kommer oftast se sämre ut estetiskt och förtroendemässigt.
 • Det är svårare att memorera och det blir omständigt när sidan ska omtalas i ett samtal.

Dessa punkter kan du se som riktmärken, om en domän med bindestreck ändå kan fungera beror också på: 1) Är den registrerade domänen med samma namn utan bindestreck en aktiv hemsida; 2) hur viktig är trovärdighetsfaktorn inom området?

Domäner som inte fokuserar på sökord

Att välja en domän med sökord är ett ”SEO-drag”, att inte göra detta innebär en helt annan strategi. Ett företag med rykte om sig ”off line” ska givetvis inte byta från varumärke.se till sökord.se.

Svårare är det med varumärken som är helt färska och inte kan stödja sig på tidigare etablering, dessa kan vara i behov av en sökordstaktik. Det finns ändå några sätt att lyckas med domäner som inte fokuserar på sökord: pengar och/eller en mycket bra idé och/eller stort kontaktnät och/eller en long tail strategi (dvs. att fokusera på undersidorna desto mer).

Eftersom en vidare diskussion av detta faller utanför ämneskategorin välja rätt domän ska denna artikel i stället avslutas med en intressant lista, som också framkallar viss avundsjuka…

Dyraste domäner som såldes 2010

 1. Sex.com $13,000,000
 2. Slots.com $5,500,000
 3. Dating.com $1,750,000
 4. Photo.com $1,250,000
 5. Flying.com $1,100,000
 6. Zip.com $1,058,830
 7. Poker.org $1,000,000
 8. Credit.fr €587,500
 9. Guns.com $800,000
 10. Ringtones.com $750,000

Källa: DNJournal.com

Relaterat

Tags: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>