välja rätt domän till sin hemsida

Uppdaterad 22 juni 2018 | Domän

Ompekning domänerAtt välja rätt domän till sin hemsida är ett av de viktigaste enskilda momenten som avgör vilken framgångspotential den kan tänkas få. I denna artikel gå vi igenom en rad avsnitt som behandlar detta ämne.

Domän

Namnet på din domän spelar en stor betydelse för hur en sida rankas av sökmotorer. Vi gör här en åtskillnad mellan domän som i www.minsida.se och undersida som i www.minsida/artikel1.html - det senare kommer behandlas i en annan artikel längre fram.

När det gäller sökoptimering och domänen var sakerna förr rätt simpla: om du ville ranka för ett visst sökord ville du ha en domän som matchade detta så precist som möjligt. Ville du ranka på sökordet pianolektioner var pianolektioner.se alltså ingen dum domän.

Numera viktas inte sidor alls lika mycket efter domännamn när det gäller hur de rankar på sökord och -fraser i sökmotorerna. Rådet idag är snarare att välja en domän som låter bra. Det är heller ingen nackdel om den är ganska kort då det är lättare att memorera och eventuelt skriva in direkt i adressfältet.

På grund av att "sökordsdomäner" devalverats är det inte längre samma svårigheter involverade att hitta bra domäner. Det är så klart ofta förstavalet redan är registrerat. Sedan .se domäner släpptes fria 2003 har otaliga blivit registrerade och det finns tyvärr inga tidsmaskiner.

Hur bra är .nu, .com, .org och .net?

Det finns en rätt spridd uppfattning att .se är överlägsen bland toppdomäner när det gäller en svensk hemsida. Jag håller inte med om detta. Visst skulle en sida som aftonbladet.org eller socialdemokraterna.com rimma ganska illa med avsändaren, men det finns också fall där .nu eller .org exempelvis låter bättre än .se (det kan också vara värt att visualisera hur det ser ut i skrift och i eventuell logotyp).

Hur bra rankar .nu, .com, .org och .net kontra .se?

Det är ingen större skillnad mellan dessa faktiskt. Om du oftare hittar .se före .nu när det gäller sidor med samma namn kan detta betyda att sidan med .se publicerades tidigare och eventuellt hunnit etablera sig bättre.

Vad jag säger här är dock inte att det är problemfritt att göra en hemsida med samma namn som en annan redan befintlig – detta bör prövas i fall till fall. Vad detta gällde var enbart hur de olika toppdomänerna rankar inbördes.

Hur bra är .eu, .info, .mobi?

Det finns en rad toppdomäner och det är ingen vågad gissning att det kommer dyka upp fler framöver (ja, sedan denna artikel ursprungligen skrevs har det brakat löst ordentligt på den biten). De tidigare nämnda .se, .nu, .com, .org samt .net är i regel de bästa valen när det kommer till svenska sajter.

Problemet med ytterligare toppdomäner behöver inte nödvändigvis vara det primära kring dess egenskaper i form av toppdomän utan det sekundära i att risken är stor att det redan finns flera befintliga sidor med samma domännamn aktiva.

Finns det inga aktiva sidor med ett visst namn borde minsida.eu definitivt fungera. Vad gäller .info är det ett lite väl osäker kort och .mobi anses idag mer eller mindre som en flopp.

Nyare domänsuffix

För ett par år sedan släpptes under kort tid långt mer nya domänsuffix än det funnits totalt innan. Det är numera så många att ingen kan hålla reda på samtliga. Många är rätt obskyra och "nishade" medan andra får anses som rätt allmäna.

Exempel på nishade är .fitness, .pizza, .bingo
Exempel på mer allmäna är .online, .site, .global


Specielt många av dessa toppdomäner finns inte tillgängliga hos de flesta svenska återförsäljare av domäner. Är du ute efter en domän med originellt domänsuffix hittar du dock flera alternativ hos Loopia.
Några exempel hos Loopia: .guru, .club, .tech, .website, .gratis,

Domännamnets längd

Korta domäner har blivit alltmer populära. Dessa är lättare att komma ihåg och går snabbare att skriva in i webbläsarens adressfält. En sådan slags direkttrafik kallas type-in och tenderar favorisera korta domännamn.

Det är inte ovanligt att företag, organisationer etc väljer att använda sina initialer i stället för hela namnet. Särskilt kan detta vara att föredra om åäö ingår i namnet.

Domäner med bindestreck

Hur bra är en domän som min-sida.se? När det gäller hur de rankas är det först en språkmässig fråga. Medan volley-boll.se inte är särskilt bra då det blir en onaturlig särskrivning är hitta-bostad.se bättre eftersom detta är två ord. Sökmotorer behandlar nämligen bindestreck som ett mellanslag och därför behöver inte ett bindestreck innebära någon nackdel angående hur domänen placerar sig på Google.

Det finns dock några prekära detaljer vilka kan vara ganska betydande.

  • Du kan få problem att marknadsföra din sida om det existerar en konkurrent med samma domännamn fast utan bindestreck. 
  • Det kommer oftast se sämre ut, både estetiskt och förtroendemässigt.
  • Det är svårare att memorera och det blir omständigt när sidan ska omtalas i ett samtal.

Dessa punkter kan du se som riktmärken, om en domän med bindestreck ändå kan fungera beror även på om den registrerade domänen med samma namn utan bindestreck en aktiv hemsida.

Domäner som inte fokuserar på sökord

Att välja en domän med sökord har tradionellt varit ett "SEO-drag", att inte göra detta har inneburit en helt annan strategi. Ett företag med rykte om sig ”off line” ska givetvis inte byta från varumärke.se till sökord.se.

Svårare är det med varumärken som är helt färska och inte kan stödja sig på tidigare etablering. Detta märks i att de ofta använder sig av namn som antingen är helt eller delvis sökord.

Eftersom en vidare diskussion av detta faller utanför ämneskategorin välja rätt domän ska denna artikel i stället avslutas med en intressant, om än något avundsjuka-framkallande, lista…

Dyraste domäner som såldes 2010

1. Sex.com $13,000,000
2. Slots.com $5,500,000
3. Dating.com $1,750,000
4. Photo.com $1,250,000
5. Flying.com $1,100,000
6. Zip.com $1,058,830
7. Poker.org $1,000,000
8. Credit.fr €587,500
9. Guns.com $800,000
10. Ringtones.com $750,000

Källa: DNJournal.com