Så kollar du vem som länkar till dig

13 juni 2011 | Seo

Det finns många fördelar med att ha uppsikt över vilka andra sajter som länkar till din webbplats. Detta är ett bra sätt att ha koll på att dina eventuella länkpartners fortfarande har kvar sin länk samt följa utvecklingen av nya länkar som tillkommer utan din vetskap.

 

Det är också av intresse att analysera andra webbplatsers länkar ifall de är konkurrenter eller då du överväger att genomföra ett länkbyte och vill veta mer om sajtens länkprofil. Här kommer jag tipsa om tre bra verktyg du kan använda som underlättar detta för dig.

 

Alla verktyg är gratis, det kan dock förekomma att du måste registrera dig för att använda dem i större skala (det brukar annars bara visas ett urval av länkar) och de ingår också extra premiumtjänster mot avgift.

1. Open Site Explorer

Open Site Explorer från Moz.com är ett perfekt verktyg där du kan kolla hur det står till med din sajts länkpopularitet. Skriv in sidans URL och verktyget tar fram alla sidor som länkar till din webbplats – du kan själv välja om du vill se länkar bara till den specifika sidan eller till alla sidor på domänen.

 

Open Site Explorer

 

De viktigaste länkarna listas högst med poäng enligt verktygets ranking för ”Page Authority” och ”Domain Authority”. Dessa två parametrar som förkortas PA och DA är vanliga som mått på sidors länkstyrka och nämns inte sällan då länkbyten görs mellan sidor.

 

Med hjälp av detta analysverktyg kan du också få en insikt över varifrån dina konkurrenters starkaste länkar utgår.

 

För att använda Open Site Explorer i större skala måste du registrera dig. Detta är dock helt gratis.

2. MajesticSEO

MajesticSEO är ett kraftfullt verktyg designat för att hålla reda på en webbplats länk-utveckling i första hand. Du kan med hjälp av diagram följa tillväxten av länkar till din sida såväl som till konkurrerande sidor.

 

MajesticSEO

 

Det finns också funktioner som låter dig jämföra flera sajter samtidigt, till exempel i linjediagram, och du kan även bestämma över hur lång tid du vill se data från.

3. SEOprofiler

SEOprofiler är ett ytterligare SEO-verktyg som du kan använda för att spåra dina länkar och "spionera" på konkurrenterna. Enligt mina egna observationer erhålls inte lika färska uppgifter med detta verktyg jämfört med de två andra som nämnts. Laddningstiderna kan också vara långa emellanåt då webbplatsen har en del tung grafik.

 

Några av funktionerna är cirkeldiagram över dina viktigaste länktitlar (anchors) samt en ”Link Influence Score” från 0-100% beroende på hur kvalitativa inlänkarna till sidan är.

Relaterat