Att komma med i Googles sökmotor

En hemsida utan synlighet i Googles sökresultat är föga värd om den ska dra trafik genom sökord. Direkt efter att du publicerar en ny hemsida eller blogg bör du därför se till att få den registrerad hos Google.

Visst vill du även finnas med hos andra sökmotorer som Bing.se och Yahoo.se, men det brukar ske automatiskt  – med viss fördröjning – efter att Google indexerat din sida.

Tre sätt att få din sida indexerad

Det finns ett par olika sätt att få sin sida med i Googles sökregister. Vi ska nu gå i genom dessa:

Registrera din hemsida eller blogg på Google – metod 1

Lägg till din hemsida eller blogg här.

Formuläret du använder för att registrera en ny URL på Google:

google lägg till länk formulär

Skriv in adressen till din sida i fältet för ”URL”, skriv eventuellt kommentar (valfritt) och klicka på knappen ”Lägg till länk”. Det är inte svårare än så.

Som du även kan läsa på samma sida finns inga garantier för att din sida kommer bli synlig i sökresultatet och inte heller kan det förutsägas när det i så fall sker. Vad som är brukligt är dock att så länge din sida är i fungerande skick (inte en mängd brutna länkar etc.), kommer den med största säkerhet att bli indexerad. Räkna dock med en väntetid på några veckor och kanske till och med över än en månad.

Metod 2

Ett sätt som ofta går något snabbare och också har andra fördelar är att först skaffa ett Google-konto. Detta gör du här.

När ditt konto har upprättats och verifierats kan du logga in och lägga till din hemsida i ”Verktyg för webbansvariga”.

google lägg till en webbplats formulär

Här registrerar du en ny URL i Google Webmaster Tools.

Du bör dessutom skicka in en ”Site map” i form av ett textdokument. En site map är en lista på alla sidor som finns på din hemsida; genom att även skicka in en sådan hjälper du Google att indexera alla sidor från din hemsida (har du t.ex. en WordPress-blogg finns det ett bra plugin som heter Google XML Sitemaps).

En sådan site map gör du förslagsvis i Anteckningar eller direkt i din HTML-editor och den ska ha filändelsen .txt, till exempel sitemap.txt.

bild på sitemap

Typexempel på en site map

När du väl har ett Google-konto kan du också få detaljer om hur många av dina sidor som är indexerade för tillfället och ta del av andra uppgifter om din sida i ”Verktyg för webbansvariga”.

Metod 3

Ett tredje sätt att komma med i Googles sökmotor är att få en länk till din hemsida / blogg. Om du får någon annan sida att länka till dig kommer Google på detta sätt kunna hitta din sida och därmed indexera den. Hur snabbt detta sker beror på vilken sida som länkar till dig och slumpen till viss del.

Hur ser jag om min sida blivit indexerad?

Ett enkelt sätt att se om din sida finns med i Googles sökresultat är att skriva in hela domänens namn , t.ex. minsida.se i sökrutan på Google. Om den inte visas är den förmodligen inte indexerad ännu. Om du vill ha säkrare uppgifter kan du använda ”Verktyg för webbansvariga” som nämndes ovan och som du får tillgång till när du skaffar ett Google-konto.

Din sida blir inte indexerad

Ibland vill det sig illa och din sida blir inte indexerad i Googles sökmotor efter att du väntat långt över en månad. Om du använt dig av metod 1 som nämnts ovan bör du försöka med metod 2. Har du redan använt metod 2, bör du försöka med metod 3.

Försök också att få ytterligare länkar till din sida. Här är en lista på länkataloger.

Andra möjliga orsaker

Det kan finnas ytterligare anledningar till varför din sida inte synns i Googles sök. Kolla in följande checklista…

  • Är sidan gjord i en omodern html-editor som inte stödjer vissa webbläsare?
  • Finns det många icke fungerande länkar på sidan?
  • Är hemsidan bestående av väldigt få undersidor eller bara av själva indexsidan (detta brukar dock inte vara något som förhindrar att sidan blir indexerad)?
  • Finns det något väsentligt fel i sidans kod?

Till sist måste du räkna med att alla dina undersidor förmodligen inte kommer bli indexerade.

Du kan få ytterligare information i Googles hjälpcenter.

Relaterat

Tags:

{ 1 kommentar att läsa ... }

  1. Ett enkelt sätt att se om din sida finns med i Googles sökresultat är att skriva in hela domänens namn

{ 0 Pingbacks/Trackbacks }

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>