att komma med i googles sökmotor

12 november 2010 | Strategier på internet

En webbsida utan plats i Googles sökmotor är föga värd om den vill dra trafik genom sökningar. Direkt efter att du publicerat en ny hemsida eller blogg bör du därför se till att få den registrerad på Google.

Du vill förstås även finnas med i andra sökmotorer som Bing, men det brukar ske automatiskt efter att Google hunnit indexera din sida.

Tre sätt att få din sida indexerad  

Det finns ett par olika sätt att bli registrerad hos Google. Vi ska nu gå i genom dessa:

Registrera din hemsida på Google - metod 1

Lägg till din hemsida/blogg här.

Google registrering
  Formuläret du använder för att registrera en ny URL på Google

Skriv in adressen till din sida i fältet för ”URL”, skriv kommentar (valfritt) och klicka på knappen ”Lägg till länk”. Det är inte svårare än så.

Som du även kan läsa på sidan finns inga garantier att din sida kommer bli synlig i sökresultatet och inte heller kan det förutsägas när det i så fall sker. Vad som är brukligt är dock att så länge din sida är i fungerande skick (inte en massa brutna länkar t.ex.) kommer den med största säkerhet att bli indexerad. Räkna dock med en väntetid på upp till en månad, kanske längre.

Registrera din hemsida på Google - metod 2

Ett sätt som ofta går snabbare och också har andra fördelar är att först skaffa ett Google-konto. Detta gör du här.

När ditt konto upprättats och verifieras kan du logga in och lägga till din hemsida i ”Verktyg för webbansvariga”.

lägg till webbplats Google
  Formuläret du använder för att registrera en ny URL på Google Webmaster Tools

Du bör dessutom skicka in en site map i form av ett texdokument. En site map är en lista på alla sidor som ingår på din hemsida, genom att även skicka in en sådan hjälper du Google att indexera alla sidor från din hemsida (använder du Wordpress är det vanligare att du använder ett plugin som heter Google XML Sitemaps).

En sådan site map gör du förslagsvis i Anteckningar eller direkt i din html-editor och ska ha filändelsen .txt, till exempel sitemap.txt.

site map exempel
  Typexempel på en site map


När du väl har ett Google-konto kan du också få detaljer om hur många av dina sidor som är indexerade för tillfället och även ta del av andra uppgifter om sin sida i "Verktyg för webbansvariga".

Registrera din hemsida på Google - metod 3

Ett tredje sätt att komma med i Googles sökmotor är att få en länk till din hemsida / blogg. Om du får någon annan sida att länka till dig kommer Google på detta sätt kunna hitta din sida och därmed indexera den. Hur snabbt detta sker beror på vilken sida som länkar till dig och slumpen.

Din sida blir inte indexerad

Ibland vill det sig illa och din sida har inte blivit indexerad i Googles sökmotor efter att du har väntat över en månad. (Ett enkelt sätt om din sida finns i Googles sökresultat är att skriva in hela din domän, t.ex. www.minsida.se i sökrutan). Om du använt dig av metod 1 som nämnts ovan bör du försöka med metod 2. Har du redan använt metod 2, bör du försöka med metod 3.

Försök att få ytterligare länkar till din sida. Nedan är en länk till en samling länkkataloger där du kan lägga till din sida och få en länk till den.

Här är en lista på länkataloger.

Andra möjliga orsaker

  • Är sidan gjord i en omodern html-editor som inte stöds av vissa webbläsare?
  • Finns det många icke fungerande länkar på sidan?
  • Är hemsidan bestående av väldigt få undersidor eller bara av själva indexsidan (detta brukar dock inte vara något som förhindrar att sidan blir indexerad)?
  • Finns det något väsentligt fel i sidans kod?
  • Hade domänen en (dålig) historia före du registrerade den som eventuellt inkluderat bestraffningar av Google?

Själv har jag en ansenlig mängd sajter aktiva på Internet och min erfarenhet är att den första sidan tar längst tid att få indexerad. Om det är din första hemsida eller blogg som du försöker registrera på Google kan det därför behövas extra mycket tålamod från din sida.   

Du kan få ytterligare information i Googles hjälpcenter.