Google AdSense – historia och bakgrund

Google AdSense är en förlängning – eller spegling om man så vill – av Google AdWords. Google AdWords lanserades år 2000 och gick ut på att sponsrade länkar placerade intill de organiska sökresultaten och kunde köpas av annonsörer. Med Google AdSense som introducerades i mars 2003 kunde även webbsidor publicera annonser från Google AdWords nätverk.

De stora fördelarna med just AdSense var autogenererade annonser.  Det vill säga att annonserna uppdateras regelbundet och matchar sidans innehåll. En sida som handlar om dykutrustning kommer således rendera i annonser om just dykutrustning och näraliggande ämnen.

Den oslagbara relevansen kunde verkställas tack vare det stora utbudet av annonsörer som redan var anslutna till AdWords.

I inledningsskedet användes enbart annonser i form av text, fast med tiden inkluderades även bildannonser och videoannonser.

Som publicist av annonser delar du annonsintäkter med Google. Enligt Google själva är förhållandet 68-32 % till publicistens favör. Ersättningen erhålls dels genom en kostnad per 1 000 visningar (CPM – cost per thousand impressions), dels genom en kostnad per klick (CPC – cost per click) på en annons.

Inkomsten utgörs normalt sett huvudsakligen av besökare klickande på annonsenheter. Den exakta inkomsten per klick varierar sedan beroende på ämnesområdets konkurrensfaktor, bland annat. Google brukar inte nämna några uppgifter om detta, men i genomsnitt är drygt en krona per klick ganska normalt.

Att delta i AdSense-programmet är gratis för dig som har en hemsida eller blogg. Du registrerar dig här och följer sedan anvisningarna. Var beredd på att vänta ett par veckor innan du blir godkänd av Google och kan börja lägga in annonsenheter på din sida.

I andra artiklar kommer vi titta närmare på vilka valmöjligheter du har i form av olika slags annonseringsverktyg samt gångbara strategier för att extrahera mesta möjliga inkomst.

Relaterat

Tags: ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>