Google AdSense – historia och bakgrund

15 april 2011 | Strategier på internet

gogle adsense reklamGoogle AdSense är en förlängning – eller spegling om man så vill – av Google AdWords (som 2018 bytte namn till Google Ads). Google AdWords lanserades år 2000 och gick ut på att sponsrade länkar placerades intill de organiska sökresultaten och kunde köpas av annonsörer. Med Google AdSense som introducerades i mars 2003 kunde även webbsidor publicera annonser från Google AdWords nätverk.

De stora fördelarna med AdSense var autogenererade annonser. Det vill säga att annonserna uppdateras regelbundet och matchar sidans innehåll helt utan att den som visar annonser behöver göra något. En sida som handlar om dykutrustning kommer således rendera i annonser om just dykutrustning och näraliggande ämnen samt även riktade anonser baserade på besökarens tidigare surfhistorik.

 

Den oslagbara relevansen kunde verkställas tack vare det stora utbudet av annonsörer som redan var anslutna till AdWords.

 

I inledningsskedet användes enbart annonser i form av text, fast med tiden inkluderades även bild- och videoannonser.

 

Som publicist av annonser delar du annonsintäkter med Google. Enligt Google själva är förhållandet 68-32 % till publicistens favör. Intäkterna erhålls dels genom en ersättning per 1 000 visningar (CPM – cost per thousand impressions), dels genom en ersättning per annonsklick (CPC – cost per click).

 

symbolbild affiliatesInkomsten utgörs normalt sett huvudsakligen av besökare klickande på annonsenheter. Den exakta inkomsten per klick varierar sedan beroende på ämnesområdets konkurrensfaktor (det är i själva verket en auktion mellan annonsörerna och de som betalar mest per klick för sina annonser visade). Google brukar inte nämna några uppgifter om detta, men det kan handla om mindre än en kronor till tiotals kronor. Men drygt en krona per klick ganska normalt i genomsnitt för många av de som är så kallade publicister (dvs. visar annonser).

 

Att delta i AdSense-programmet är gratis för dig som har en hemsida eller blogg. Du registrerar dig här och följer sedan anvisningarna. Var beredd på att eventuellt vänta ett par veckor innan du blir godkänd av Google och kan börja lägga in annonsenheter på din sida.

Relaterat