One - recension av webbhotell

Uppdaterad 20 februari 2018 | Okategoriserat

One.com är ett webbhotell som erbjuder ett prisvärt alternativ och som fått flera utmärkelser i tester för just detta. Om du letar efter ett webbhotell åt en domän kan du få detta till en månadskostnad på endast 20 kronor. Detta inkluderar bland annat 25 GB utrymme, obegränsat antal e-postkonton samt SSL-certifikat för din sida. Som bonus får du också en Google AdWords kupong på ett värde av 500 kronor (detta kan du använda för att annonsera om din sida).

 

One logo

 

Supporten fungerar bra och även live chatt på svenska (dagtid) och engelska erbjuds. Domänpriserna är mycket konkurrenskraftiga: .se ligger på 120 kronor medan .com, .net och .org ligger på 115 kronor .

 

De sammanlagda kostnaderna blir då ungefärligen 450 kronor:

  1. Domän ca 120 kr (1 år)
  2. Webbhotell ca 230 kr (1 år)
  3. Uppläggningsavgift ca 100 kr (betalas endast en gång)

En nackdel med One.com är att .nu domäner går att registrera. Du kan heller inte välja att bara registrera ett domännamn utan måste också köpa ett webbhotell samtidigt. Ett annat område där One.com borde bättra sig är att det inte går att hitta någon driftstatus på deras hemsida (om du t.ex. inte kan nå din sajt är det bra att kunna kolla ifall hosten har problem med någon server).

 

En mindre detalj är också att din domän kommer hamna på en server i Danmark om du väljer One. Huruvida detta är en nackdel om du har en svensk sida och vill placera dig bra i till exempel Google finns en del olika åsikter om. Den dominerande uppfattningen är dock att det har en liten eller ingen betydelse alls (troligen gäller det senare).

 

En annan detalj som framgår efter man använt One.com ett tag (vilket undertecknad gjort) är att mailtjänsten har sina ”dåliga dagar”. Ibland när ett mail ska skickas hamnar det i kö och det kan dröja riktigt länge, ibland oändligt länge, innan mailet skickas. Detta kan vara smått irriterande och konsekvensen kan till och med bli att ett skrivet mail varken når mottagaren eller sparas i en mapp. Kan vara bättre att använda en fristående mailtjänst alltså.

 

När du köper webbhotell på One ingår även ”Hemsideprogram”, ”Blog – 3 klick” och ”FTP-login”. Det är förstås bra att One.com försöker underlätta skapandet av en hemsida eller blogg, men detta är mycket primitiva verktyg och även om du är absolut nybörjare råder jag dig till att leta vidare (läs t.ex. artikeln Program för att göra hemsidor). Det finns ju till exempel publiceringsverktyg som WordPress.

 

Och när det kommer till deras ”FTP-login” är det betydligt bättre att använda ett fristående FTP-program (One rekommenderar faktiskt detta själva).

 

Sammanfattningsvis – trots sina mindre missar – är One ett bra alternativ för dig som letar efter ett billigt webbhotell från ett seriöst företag. Skulle jag sätta ett slutbetyg hade One.com fått en något svag fyra.

 

Besök One
bb

Relaterat