HTML eller WordPress

I dessa tider av WordPress och andra gratis bloggtjänster är kunskaper i HTML långt ifrån ett måste för dig som vill göra en hemsida. Inte desto mindre håller sig många kvar vid traditionella sidor och jag väljer själv ofta HTML före WordPress publiceringsverktyg. 

Fast det är inget snack om saken att WordPress (med WordPress kommer det i denna artikel syfas till WordPress som publiceringsverktyg och inte som gratisblogg) har revolutionerat Internet och tillåter vem som helst att driva en blogg av professionellt snitt. Frågan är dock vad du är ute efter och denna artikel kommer redogöra skillnaderna mellan HTML och WordPress – det är den traditionella hemsidan mot den nya flexibla bloggen. 

Statisk kontra dynamisk

En viktig skillnad mellan HTML och WordPress är att det förra alternativet är statiskt medan det andra är dynamiskt. Med statiskt menas här att HTML oftast består av ett permanent innehåll som måste struktureras manuellt. Dessutom märks inte besökarnas aktivitet på sidan i form av kommentarsinlägg med mera eftersom den funktionen inte är möjlig. 

Konkret innebär detta att det kan bli högst tidsödande att genomföra uppdateringar i form av nya avdelningar eller artiklar på sidan beroende på hur denna är strukturerad. På Tema.nu – som är gjord i WordPress – hittar du i sidomenyn under ”SENASTE ARTIKLAR” artiklar sorterade efter publicering. Detta uppdateras automatiskt på alla sidor, men på en vanlig hemsida i HTML måste detta utföras manuellt. Du kan själv förstå att det blir något tidskrävande att publicera en ny artikel på en sida med 700 undersidor. 

Men det beror på hur du strukturerar sidan. Kanske är inte kategorin ”Senaste artiklar” nödvändigt på din sida. 

Ifråga om dina besökares aktivitet kan du alltså inte låta dessa kommentera dina inlägg på en statisk sida. Även detta är så klart något som inte är nödvändigt alla gånger. 

WordPress ger dig alltså fler möjligheter och är dessutom ett automatiserat verktyg i många avseenden då du egentligen bara behöver publicera ditt inlägg så sköter resten sig självt. Om du på Tema.nu klickar på något ämne under ”KATEGORIER” kommer du till en sida där artiklar presenteras i form av en rubrik samt ett utdrag från respektive artikel sorterad under kategorin. Även detta är något du kan få publiceringsverktyget att göra för dig. 

En annan kraftfull funktion som tillåts av en sida med dynamisk kod är en sökfunktion. Att ha en sökruta placerad någonstans på sidan uppskattas av många besökare. Fast även detta är förstås inte nödvändigt om du har en mindre sida med begränsat och överskådligt innehåll. 

Det går att peka på ytterligare olikheter, men för att göra en sammanfattning:   

 • HTML (statisk kod) – kräver en del manuellt arbete vid uppdatering o.d. Lämpar sig väl för permanent innehåll, som faktasidor etc.
 • WordPress (dynamisk kod) – helautomatiserade uppdateringar. Låter besökarna interagera med sidan på flera sätt. Perfekt för bland annat bloggar.   

Den indelning som gjordes ovan är inte ristad i sten. Jag påstår alltså inte att det inte går att göra en HTML-sida med massor av innehåll. 

Fördelar och nackdelar

Hittills har vi mest visat på svagheter hos HTML, men som jag nämnde i början av artikel använder jag själv oftast HTML. Så låt oss se på vilka fördelar och nackdelar som finns. 

Fördelar med WordPress 

 • Du behöver inga program och WordPress är gratis
 • Du behöver inga kunskaper i HTML eller annan kodning
 • Det finns massor av färdiga designmallar att välja mellan
 • Automatiserade uppdateringar
 • Många funktioner för att interagera med besökarna
 • Mängder av tillgängliga av plugins som kan göra din sida bättre och mer spännande 

Nackdelar med WordPress 

 • Behöver modifieras en del för sin sökmotoroptimering
 • Mycket javascript som kan innebära att sidan laddas långsamt
 • Många teman kräver manuell översättning till svenska
 • Tätt mellan uppdateringar (ingen direkt nackdel kanske, men kan bli lite tröttsamt)

Fördelar med HTML 

 • Fördelar kring SEO
 • Du kan enkelt arbeta med sidan offline och testa nya saker utan att behöva publicera dem
 • Enkelt att skräddarsy med CSS 

Nackdelar med HTML 

 • Statisk kod med allt vad det innebär (läs ovan)
 • Du behöver en HTML-editor
 • Kunskap i kodning krävs (dock förmildras detta av program som Adobe Dreamweaver) 

Hoppas att du fått tillräckligt med kött på benen för att kunna veta vad som passar dina önskemål. Om du föredrar WordPress är här en länk till WordPress.org. Om det väger över för HTML, men du tycker det verkar krångligt med kodning finns det gratis designmallar att ladda ned på Tema.nu.

Relaterat

Tags: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>