Program för att göra hemsidor

Vad för program behöver du för att göra en hemsida? Först och främst behöver du ett program där du kan skriva kod eller få kod genererad (mer om dessa alternativ strax). En del använder simplare program som Anteckningar eller Notepad++ när de gör hemsidor. Anteckningar hittar du i Windows startmeny/Alla program/Tillbehör så det är ett enkelt och billigt alternativ åtminstone.

Dreamweaver

Behärskar du inte HTML och saknar tid att lära dig kan du fortfarande skapa en hemsida. Ett populärt program som heter Adobe Dreamweaver löser dilemmat genom att autogenerera kod allt eftersom du skapar designelement, text och bilder.

Dreamweaver program

På detta sätt kan du fokusera på innehåll och eventuellt design i stället för kod. En grundläggande kunskap om kodning i HTML är dock behjälplig för att smidigare och effektivare använda programmet, men inte tvunget.

Dreamweaver är ett kraftfullt verktyg som ger dig möjlighet att skapa sidor som ser professionella ut utan att du behöver vara någon driven webbdesigner. Vad som är ”enkelt” är förstås relativt. Dreamweaver är förmodligen inte enkelt för dig som har en väldigt liten datorvana. För dig som har en viss datorvana, men saknar erfarenhet om hemsidor är inlärningströskeln ungefär i nivå med program som Microsoft Excel.

Dessvärre är butikspriset ganska högt och ligger på runt 6 000 kronor.

Microsoft Expression

Ett omtyckt alternativ bland program för att göra hemsidor är Microsoft Expression som finns att köpa under 2 000 kronor och liknar i stora drag Dreamweaver. Då jag inte själv använt programmet har jag i övrigt inget att tillägga.

WordPress

Är priset fortfarande för dyrt för dig och vill du fortfarande inte koda på egen hand i Anteckningar eller Notepad++? Ja, då heter förmodligen alternativet WordPress.

Wordpress logo

Du kanske har hört talas om WordPress i samband med bloggar. WordPress är väldigt vanlig som bloggmotor för ”gratisbloggar”, men kan även användas som plattform för professionella sajter. Det bästa av allt är att det är gratis!

Dessutom är det väldigt enkelt när du väl har kommit igång. Beroende på vad du vill åstadkomma kan du givetvis också stöta på mer avancerade moment.

Först och främst ska vi reda ut skillnaden mellan WordPress.com och WordPress.org. WordPress.com besöker du om du vill ha en gratisblogg, typ minblogg.wordpress.com. WordPress.org handlar i stället om att använda plattformen från WordPress, men i övrigt skräddarsy sin sida efter egna önskemål.

WordPress har under senaste åren blivit mångas självklara val. Plattformen (detta är alltså inte att betrakta som ett program utan snarare publiceringsverktyg) ger dig möjlighet att utan några kunskaper i kodning utforma en sajt av professionellt snitt. Dels genom att välja mellan otaliga designmallar, dels genom att använda olika plugins som kommentarfunktioner med mera.

Det finns fler artiklar på sidan där du kan lära dig WordPress. Men i huvudsak bör du veta att vissa webbhotell låter dig installera WordPress med så kallad One-click installer medan det på övriga webbhotell är lite krångligt med att utföra den initiala installationen. Börja blogga på Loopia med deras One click installer.

Slutord

Detta var en kortare artikel om olika alternativ för dig som undrar vilka program du behöver för att göra en hemsida, med betoning på dig som är nybörjare och eventuellt inte har lust att lära dig HTML.

Relaterat

Tags: , ,

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>