Program för att göra hemsidor

Uppdaterad 10 juli 2018 | Webdesign

Vad för program behöver du för att göra en hemsida? Först och främst behöver du ett program där du kan skriva kod eller få kod genererad (mer om dessa alternativ strax).

En del använder simpla program som Anteckningar eller Notepad++. Anteckningar hittar du i Windows startmeny > Alla program > Tillbehör så det är ett enkelt och billigt alternativ åtminstone.

Dreamweaver

Behärskar du inte html och saknar tid att lära dig kan du fortfarande skapa en hemsida. Ett populärt program som heter Adobe Dreamweaver löser dilemmat genom att autogenerera kod allt eftersom du skapar ditt innehåll.

Dreamweaver C5S
 Dreamweaver C5S

På detta sätt kan du fokusera på innehåll och eventuellt design i stället för kod om detta är dina preferenser. En grundläggande kunskap om kodning i html är dock behjälplig för att smidigare och effektivare använda programmet. En ”Dreamweaver-skola” är tänkt att dyka upp på Tema.nu och här kan du tillförskansa dig den kunskap som behövs.

Dreamweaver är ett kraftfullt verktyg och ger dig möjlighet att skapa sidor som ser moderna ut på ett enkelt vis. Vad som är enkelt är förstås relativt. Dreamweaver är förmodligen inte enkelt för dig som har en väldigt liten datorvana. För dig som har en viss datorvana, men saknar erfarenheter i att skapa hemsida är inlärningströskeln ungefär i nivå med program som Microsoft Excel.

Dessvärre är priset ganska högt och ligger på runt 240 kronor per månad (då via Adobe Creative Cloud). Ta reda på mer om Adobe Dreamweaver CC.

Wix.com

Lite annorlunda än Dreamweaver är den digitala tjänsten Wix.com som är en av de mest populära inom området. Här betalar du en månadsavgift. Exakt vad du betalar kan dock skilja sig beroende på vad du vill ha med i tjänsten.

Weebly.com

Är något mindre populär än Wix.com, men har å sidan hemsidan översatt till svenska vilket så klart kan vara ett plus. Har bland annat lösningar för e-butiker.

Microsoft Expression

Ett alternativ (som jag dock inte testat personligen är) är Microsoft Expression som finns att köpa under 2 000 kronor och liknar i stora drag Dreamweaver.

WordPress

Är priset fortfarande för dyrt för dig och vill du fortfarande inte koda på egen hand i Anteckningar eller Notepad++? Ja, då är ett ett mycket gångbart alternativ WordPress.

Wordpress logo
 Ett populärt alternativ till traditionell webdesign

Du kanske har hört talas om WordPress i samband med bloggar. Wordpress är väldigt vanlig som bloggmotor frö gratisbloggar, men kan även användas som plattform för professionella sajter. Det bästa av allt är att det är helt gratis!

Dessutom är det väldigt enkelt så fort du väl har kommit igång. Beroende på vad du vill åstadkomma kan du givetvis också stöta på mer avancerade moment.

 

Först och främst ska vi reda ut skillnaden mellan WordPress.com och WordPress.org. WordPress.com besöker du om du vill ha en gratisblogg, typ minblogg.wordpress.comWordPress.org handlar i stället om att använda plattformen från WordPress, men i övrigt skräddarsy sin sida efter egna önskemål.

 

WordPress har under senaste åren blivit mångas självklara val. Plattformen (detta är alltså inte att betrakta som ett program utan snarare publiceringsverktyg) ger dig möjlighet att utan några kunskaper i kodning utforma en sajt av professionellt snitt. Dels genom att välja mellan otaliga designmallar, dels genom att använda olika plugins som kommentarfunktioner med mera.

 

Det finns fler artiklar på sidan där du kan lära dig WordPress. Men i huvudsak bör du veta att vissa webbhotell låter dig installera WordPress med så kallad One-click installer medan det på övriga webbhotell är lite krångligt med att utföra den initiala installationen. Börja blogga med Loopias One click installer.

Slutord

Detta var en kortare artikel om olika alternativ för dig som vill göra en hemsida, men är nybörjare och eventuellt har ont om tid eller är för lat för att lära dig html.