Skapa en WordPress blogg – steg-för-steg guide

6 februari 2011 | Webdesign

I denna guide redogörs i detalj för hur du skapar en gratis blogg med WordPress. Från hur du skapar ett bloggkonto till hur du publicerar innehåll på din nya blogg. Guiden kommer också visa hur du kan forma din blogg så att den liknar en vanlig hemsida med statiska sidor.

1. Skapa ditt konto

Det första vi gör är att gå in på WordPress hemsida. Adressen är wordpress.com. Väl inne på sidan klickar vi på knappen där det Sign up now i högra kolumnen.

sign up knappen wordpress
 Första steget till en WordPress blogg

När vi gjort detta får vi upp ett formulär där vi ska mata in ett antal uppgifter: bloggens adress, användarnamn, lösenord samt e-post.

För att den här guiden ska bli mer autentisk ska det skapas en riktig blogg på WordPress. Eftersom jag är intresserad av film väljer jag att ha domännamnet filmklassiker.wordpress.com. Jag skriver alltså in ”Filmklassiker” i översta fältet och fyller sedan på med övriga uppgifter samt slutligen bekräftar genom att klicka på knappen Sign up.

skapa konto på wordpress
 Formuläret där du skapar ditt bloggkonto

Om jag nu skriver wordpress.blogspot.com kommer jag hamna på bloggen sida med ett förinställt designtema.

2. Hantera WordPress panelen

När du publicerar nytt innehåll eller på något sätt modifierar din blogg gör du det från WordPress panelen. För att komma till panelen ska vi logga in från www.wordpress.com. Längst upp och till vänster matar du in Användarnamn samt lösenord följt av ett klick på knappen Log In. (Det går också bra att logga in direkt från bloggens adress så länge metamenyn är synlig på bloggen.) 

Om din inloggning lyckas står det längst upp till vänster "My Account” och ”My Blog”. Här väljer du My Blog > Dashboard för att komma till panelen. 

wordpress panelen
 Panelen i WordPress

Till vänster i panelen finns en meny. Du kan antingen klicka direkt på länkarna i menyn eller föra muspekaren till höger om dem och klicka på den nedåtpil som visar sig (se bild nedan). Om du väljer det sistnämnda öppnas en undermeny.

3. Bloggens inställningar

Det första vi ska göra är att byta språk från engelska till svenska. Vi klickar därför på Settings längst ned i menyn. Välj Language och ”sv – Svenska” samt bekräfta på knappen Save Changes.

Vi väljer att stanna kvar i Settings som numera heter Inställningar och gör följande ändringar:

  • Titel för webbplats – Filmklassiker
  • Slogan – Presentation av klassiska filmer (denna ruta kan också lämnas tom)
  • E-postadress – info@tema.nu
  • Tidszon – Stockholm
  • Datumformat – j F Y (blir i text t.ex. 1 januari 2011, det förvalda går så klart också bra)
  • Tidsformat – 12:00 (det tredje alternativet, vilket gör att 00:00 till 23:59 används)

Välj slutligen Spara ändringar.

Om vi går in på bloggen kan vi nu se att bloggens namn ändrats till ”Filmklassiker” (eller något annat namn som du valt).

Byta bild på sidhuvudet

Eftersom bloggen heter Filmklassiker vill jag ersätta den nuvarande bilden med något som bättre associerar med film. Jag skapar därför en bild i Photoshop med storleken 940 x 198 pixlar som används för bloggtemat och sparar denna som en JPEG-fil (läs mer om bildformat på webben).

bild sidhuvud
 Det blir ett collage för sidhuvudets bild.

För att lägga upp bilden i bloggens sidhuvud går vi via Utseende > Sidhuvud i panelens vänstermeny.

menyn i wordpress panelen
 
Det öppnas då ett nytt fönster och nästa steg är klicka på Bläddra till höger om ”Ladda upp en bild”.

Sedan letar vi upp den aktuella bildfilen och öppnar i dialogrutan. Därefter klickar vi på Ladda upp och slutligen på Spara ändringar längst ned på sidan för att ändringen ska synas på bloggen.

Detta var del ett i guiden hur du skapar en WordPress blogg. I nästa del ska vi gå i genom hur man publicerar innehåll. Vi ska också modifiera bloggens utseende och skapa en sidstruktur tillsammans med en navigeringsmeny.

Gå vidare till Skapa en gratis WordPress blogg, del 2