Skapa en WordPress blogg – steg-för-steg

I denna guide redogörs i detalj för hur du skapar en gratis blogg med WordPress steg för steg. Från hur du först skapar ett bloggkonto till hur du publicerar innehåll på din nya blogg. Guiden kommer också visa hur du kan utforma din blogg så att den liknar en vanlig hemsida med statiska sidor. (Notera att denna guide riktar sig til dig som vill göra en gratis blogg och inte för dig som vill använda en egen domän.)

Skapa ett konto

Det första vi gör är att gå till www.wordpress.com. Väl inne på sidan klickar vi på knappen ”Sign up now” i högra kolumnen.

screenshot wordpress

Första steget till en WordPress blogg

När vi gjort detta får vi upp ett formulär där vi ska mata in ett antal uppgifter: bloggens adress, användarnamn, lösenord samt e-post.

För att göra den här guiden mer autentisk ska det under vår läroprocess skapas en riktig blogg. Eftersom jag är intresserad av film väljer jag domännamnet filmklassiker.wordpress.com. Jag skriver alltså in ”Filmklassiker” i översta fältet och fyller sedan på med övriga uppgifter och slutligen bekräftar jag genom att klicka på knappen Sign up.

screenshot 2

Formuläret där du skapar ditt bloggkonto

Om jag nu skriver ”filmklassiker.wordpress.com” i webbläsarens adressfält kommer jag hamna på bloggens sida med ett förinställt designtema. Så snabbt och enkelt är det alltså att skapa en blogg.

Hantera WordPress panelen

När du publicerar nytt innehåll eller på något sätt modifierar din blogg gör du det från panelen i WordPress, vilken kallas ”dashboard” innan vi ändrat språket till svenska. För att komma till panelen ska vi logga in från www.wordpress.com. Längst upp till vänster matar du in Användarnamn samt lösenord följt av ett klick på knappen ”Log In”. (Det går också bra att logga in direkt från bloggens adress så länge metamenyn är synlig.)

Om din inloggning lyckas står det längst upp till vänster ”My Account” och ”My Blog”. Här väljer du My Blog/Dashboard för att komma till panelen.

screenshot 3

Panelen i WordPress

Till vänster i panelen finns en meny. Du kan antingen klicka direkt på länkarna i menyn eller föra muspekaren till höger om dem och klicka på den nedåtpil som visar sig. Om du väljer det sistnämnda öppnas en undermeny.

Bloggens inställningar

Det första vi ska göra är att byta språk från engelska till svenska. Vi klickar därför på Settings längst ned i menyn. Välj Language och ”sv – Svenska” samt bekräfta på knappen Save Changes.

Vi väljer att stanna kvar i Settings som numera heter Inställningar och gör följande ändringar (dvs. vad som gäller i ditt fall):

  • Titel för webbplats – Filmklassiker
  • Slogan – Presentation av klassiska filmer (denna ruta kan också lämnas tom)
  • E-postadress – info@tema.nu
  • Tidszon – Stockholm
  • Datumformat – j F Y (blir i text t.ex. 1 januari 2011, det förvalda går så klart också bra)
  • Tidsformat – 12:00 (det tredje alternativet, vilket gör att 00:00 till 23:59 används)

Välj slutligen Spara ändringar.

Om vi går in på bloggen kan vi nu se att bloggens namn ändrats till ”Filmklassiker” (eller rättare sagt det namn du har valt för din blogg).

Byta bild på sidhuvudet

Som nästa steg vill jag ersätta den nuvarande bilden med något som bättre associerar med film. Jag skapar därför en bild i Photoshop med storleken 940 x 198 pixlar som används för bloggtemat och sparar denna som en JPEG-fil (läs mer om bildformat på Internet).

bild

Det blir ett collage för sidhuvudets bild

För att lägga upp bilden i bloggens sidhuvud går vi via Utseende/Sidhuvud i panelens vänstermeny.

screenshot 3

Det öppnas då ett nytt fönster och nästa steg är klicka på Bläddra till höger om ”Ladda upp en bild”.

Sedan letar vi upp den aktuella bildfilen och väljer att öppna denna. Därefter klickar vi på Ladda upp och slutligen väljer vi att ”spara ändringar” längst ned på sidan för att bildhuvudet ska synas på bloggen.

Detta var del ett i guiden hur du skapar en WordPress blogg. I nästa del ska vi lära oss hur vi publicerar innehåll. Vi ska också ytterligare modifiera bloggens utseende och skapa en sidstruktur tillsammans med en navigeringsmeny.

Läs vidare: Skapa en gratis WordPress blogg, del 2

Relaterat

Tags:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>