Skapa en WordPress blogg – del 2 av 3

Detta är andra delen i en serie artiklar om att skapa en gratis WordPress blogg steg för steg. I denna del ska vi publicera vårt första innehåll och ändra bloggens utseende samt skapa nya sidor.

Skapa ett blogginlägg

Det är dags att publicera det första innehållet på bloggen. Vi ska i nästa del titta på hur det går till att lägga upp bild och videoklipp, men för tillfället nöjer vi oss med att göra ett inlägg med enbart text.

För att göra ett nytt inlägg väljer vi Inlägg/Skapa nytt från vänstermenyn i WordPress panel.

Vi får då fram ett nytt fönster med rubriken ”Skapa nytt inlägg” längst upp följt av ett tomt fält. I fältet skriver vi en huvudrubrik för sidan, i detta fall: ”Välkommen till en blogg om filmklassiker”. Lite längre ned finns ett antal symboler, mer om dessa senare, och under dessa en tom ruta. Det är i denna ruta texten ska skrivas. (Vid längre texter är det bättre att använda ett ordbehandlingsprogram och sedan kopiera in texten i rutan.)

wordpress screenshot

Här skapar vi nya inlägg till bloggen

När rubriken är inskriven och likaså texten klickar vi på den blå knappen ”Publicera” i högra kolumnen. När detta är gjort ska vi kunna se vår text på bloggen (du måste givetvis uppdatera sidan i webbläsaren för att se nya ändringar).

Skapa en sidstruktur

Vi ska nu skapa en sidstruktur på sidan. Detta är inget som du måste göra eftersom WordPress automatiskt kommer att ordna dina inlägg i en kronologiskt följd med det senaste längst upp på sidan och med tiden sortera äldre inlägg i ett arkiv.

Men många vill att deras blogg ska innehålla en statisk förstasida och likna en vanlig hemsida och då även ha en navigeringsmeny som leder till olika undersidor.

Eftersom detta är vad jag också vill med filmklassiker.wordpress.com (se del 1) ska vi nu lägga till nya sidor. (Om du inte är intresserad av att utforma bloggen på det här viset kan du gå vidare till avsnitt.)

När du lägger till en ny sida utgår du från menyn i panelen och väljer Sidor/Skapa ny. Du får då fram en sida som liknar den där du skapar inlägg. Skillnaden mellan ett inlägg och en sida i WordPress är att ett inlägg placeras före det senaste inlägget medan en sida kan nås från navigeringsmenyn.

Jag väljer att skapa en ny sida som heter ”1895-1929″. Jag avvaktar med att skapa någon text. Däremot väljer jag att skriva in siffran 5 till höger under Sidattribut i fältet för Ordning.

wordpress screenshot

Välj ordning i din navigeringsmeny

Detta gör jag för att skapa en viss ordningsföljd i den navigeringsmeny vi just börjat skapa. Sidan ”1895-1929” ska vara först i navigeringsmenyn bortsett från ”Hem” som alltid ligger längst till vänster. Jag väljer ändå att skriva 5 i stället för 1 då det underlättar om jag vid ett senare tillfälle skulle vilja utöka menyn medan platserna 1-4 då fortfarande finns lediga.

Jag fortsätter sedan att skapa nya sidor på samma sätt som den första fast med titlarna ”1930-1939”, ”1940-1949”, ”1950-1959” och ”1960-1969”. För dessa väljer jag ordning 10, 15, 20 respektive 25. Dessutom väljer jag att sidan ”Om” som alltid finns med ska ha ordningsnummer 50.

Menyn ser nu ut enligt följande…

meny

Besökaren kan från en navigeringsmeny välja bland olika perioder i filmhistorien

Genom att skapa en meny på detta sett kan du inordna din blogg efter fasta avdelningar som besökaren kan orientera sig mellan.

I nästa del ska vi lära oss hur vi lägger in bilder och även filmklipp på bloggen. Vi ska dessutom pröva att använda av oss ett tillägg som låter besökarna delta i en omröstning vi skapar.

Läs vidare: Skapa en gratis WordPress blogg, del 3

Relaterat

Tags:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>