Skapa en WordPress blogg – del 3 av 3

Här följer tredje delen i en WordPress guide för sig som vill lära dig hur du skapar och formar en blogg med hjälp av WordPress.com. I den här delen ska vi pröva att publicera en bild och ett videoklipp. Slutligen ska vi också lägga ut en omröstning på bloggen.

Infoga en bild

Att infoga en bild i WordPress är mycket enkelt och vi börjar med att välja att skapa Nytt inlägg alternativt att återgå till ett redan skapat (vi kan så klart också välja att infoga en bild på en sida). Placera sedan markören i textrutan där du vill att din bild ska placeras. Under rubrikfältet finns ett antal symboler och jag klickar på symbolen direkt efter texten ”Ladda upp/Infoga”.

wordpress screenshot

Med ett klick har du snart lagt upp en bild

Nu öppnas ett nytt fönster varifrån jag kan ladda upp en bildfil från hårddisken och sedan välja hur den ska visas på sidan. Jag kan till exempel välja om bilden ska vara inbäddad i texten eller placeras på en egen rad. Det finns även ytterligare uppgifter som kan infogas om man så önskar, men dessa är frivilliga.

När jag är nöjd klickar jag på knappen ”Infoga i innehåll” (OBS! om du klickar på knappen ”Spara alla ändringar” längst ned kommer filen bara sparas i bildgalleriet, fast inte synas på bloggen). Klicka slutligen på Publicera alternativt Uppdatera.

Ladda upp ett videoklipp

Det är också populärt att ladda upp videoklipp på sin blogg och inte minst då klipp från YouTube. Därför ska vi nu hämta ett videoklipp från YouTube och lägga upp på vår blogg.

Jag letar upp ett videklipp på YouTube som jag tycker är lämpligt för min blogg och när jag väl hittat ett klickar jag på knappen ”Bädda in” under fönstret där klippet spelas upp. Detta gör att en ruta visas nedanför med en kod. Jag markerar hela denna kod till urklippet.

wordpress screenshot 3

Jag ska snart klistra in kodsnutten på min blogg fast innan jag gör det måste jag växla från att se mitt inlägg i visuellt läge till kodläge. Detta gör jag genom att klicka på fliken ”HTML” till höger ovanför textrutan (se bild ovan) och klistrar sedan in koden där jag vill placera videoklippet. Sedan klickar jag på fliken ”Visuell” igen för att återgå till det vanliga läget. Slutligen klickar jag på Publicera.

Röstningspanel

Ett bra sätt att förbättra upplevelsen för dina besökare och förhoppningsvis få fler att återkomma är låta dem interagera med din blogg. Ett sådant sätt är att ordna en omröstning.

Eftersom min blogg handlar om film (se del 1) tänkte jag låta besökarna rösta på den tidsperiod de gillar mest i filmens historia. För att verkställa detta börjar jag med att klicka på Omröstningar i panelens vänstermeny och sedan ”lägg till ny”.

Nu ombeds jag först skriva in en rubrik och sedan ett antal svar (egentligen frågor). Jag väljer rubriken ”Vilken är filmhistoriens bästa period?” och skriver sedan in fem svar (se bild nedan på det färdiga resultatet). Därefter finns en del inställningar, jag kan till exempel välja ifall jag vill att de som röstat ska få se resultatet, vilket jag så klart vill.

När jag är nöjd klickar jag på Spara omröstning i högerkolumnen.

En omröstning har nu skapats, men för att den ska visas på bloggen måste jag genomföra några ytterliga moment. Detta kan vara något komplicerat och jag ska försöka förklara det steg för steg.

  1. Klicka på nytt på Omröstningar
  2. För muspekaren över namnet på din sparade omröstning så att alternativ visas.
  3. Klicka på ”Share-Embed”
  4. Från det nya fönster som öppnas kopiera texten i fältet ”WordPress kortkod”.
  5. Gå till Utseende > Widgets. Dra en Text-widget till ett widgetfält och klista in din kortkod i dess textfält.

Så här ser nu rutan för omröstning ut på sidan…

wordpress omröstningspanel

Förhoppningsvis har du genom dessa tre delar om att skapa en gratis WordPress blogg lärt dig grunderna så att du kan komma igång och bli en del av bloggossfären . Kommentera gärna och kom med synpunkter på guiden ifall det var något som var otydligt eller om det är något ytterligare som du tycker borde finnas med.

Relaterat

Tags:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>